RECENSIONER

 

”Det här är helt vansinnigt spännande! Böckerna om Tommy och Flisen har snabbt blivit några av mina absoluta deckarfavoriter. Det känns nämligen precis som om de här sakerna skulle kunna hända i verkligheten, på en vanlig skola någonstans i Sverige. Det blir dubbelt så otäckt och härligt att läsa när det känns så. Dessutom gillar jag verkligen huvudpersonerna, Tommy och Flisen. De kanske inte direkt är några mönsterelever som fattar perfekta beslut alla gånger, men det är just det som känns så verkligt.”

Lisa Björbo, Barnens Bokklubb

”Dom här böckerna var jättebra och jag hoppas verkligen att ni kommer att läsa dem!” Mathilda, 12 år

 

MYNTA OCH DEN MYSTISKA CYKELTJUVEN

Mynta och den mystiska cykeltjuven är den sjunde boken om kompisarna Mynta och Frida som råkar ut för trubbel. Nu har deras cyklar blivit stulna i de låsta förråden. Flickorna letar efter ledtrådar för att lista ut vem tjuven är. Först är de på fel spår, men tidigt en morgon avslöjar de cykeltjuven och springer efter honom till gömstället. Sedan följer en spännande jakt som slutar med att polisen tar fast tjuven. Lena Lilleste är en produktiv barnboksförfattare, mest känd för deckarna om Tommy och Flisen. 2016 kom första boken i den här lättlästa serien ut. Böckerna om Mynta ges ut på Nypon förlag som satsar på lättlästa böcker och har ett väl genomarbetat pedagogiskt material till varje bok, materialet kan laddas ner gratis från förlagets hemsida. Den rutinerade barnboksillustratören Carina Ståhlbergs färgglada och detaljerade teckningar förstärker handlingen. Texten är enkel med många dialoger och korta meningar, trots detta är det inte en bok för de yngsta nybörjarläsarna. Lilleste har genom att höja spänningen lyckats anpassa boken till lite äldre barn som kanske haft problem med den första läsinlärningen eller nyligen lärt sig svenska.

Marianne Ericson, BTJ-häfte nr 6/2018

MYNTA OCH DE MYSTISKA STÖLDERNA

 

MYNTA OCH DE MYSTISKA INBROTTEN

Lena Lilleste har skrivit många barnböcker, mest läst är nog deckarserien om pojkarna Tommy och Flisen som löser mysterier i Kalle Blomqvists anda. Det här är den femte boken om Mynta som är en kaxig tjej i tioårsåldern. Nu får Mynta och hennes kompis Frida veta att flera av deras grannar haft inbrott, alla är gamla människor och de tror att de glömt att låsa dörren för inget är förstört. Tillsammans med fastighetsskötaren Olle kommer flickorna på att två okända pojkar synts i närheten, Mynta och Frida håller ögonen på dem och ska just ringa till polisen när de får upp ett helt annat spår. Mynta och de mystiska inbrotten är spännande och slutet oväntat. Lena Lilleste har lyckats skriva ännu en lättläst bok för lite äldre barn. Carina Ståhlbergs teckningar förhöjer läsvärdet, hon får liv i personerna och man ser tydligt deras känslor i bilderna. Böckerna om Mynta ges ut av Nypon förlag som satsar på lättlästa böcker för barn och unga. Till varje titel finns det ett gratis nedladdningsbart arbetsmaterial med handledning som följer skolans läroplan. Jag hoppas på fler böcker om Mynta, de fyller ett behov för svaga läsare som lämnat lågstadiet.

Marianne Ericson, BTJ-häfte nr 6/2017

MYNTA OCH DEN MYSTISKA HUNDTJUVEN

Lena Lilleste har bland annat läst journalistik och dramatik och hon är mest känd för deckarserien för ungdom om de två killarna Tommy och Flisen. Mynta och den mystiska hundtjuven är den tredje boken om den kaxiga tjejen Mynta som ges ut på Nypon förlag, där kan man gratis ladda ner pedagogiskt material till alla böcker. I den här boken går Mynta och hennes kompis Frida på promenad med den värdefulla hunden Birk som de lånat av en tant, de lämnar honom bunden utanför en affär för att köpa glass. Men när de väl kommer ut är Birk stulen, flickorna känner sig skyldiga och börjar leta efter hunden. Så småningom hittar de honom och gör ”inbrott” hos hundtjuvarna som bor i ett ensligt beläget hus. Boken är lättläst och alldeles lagom spännande för nybörjarläsare. Texten består till stor del av dialoger och ganska korta meningar. Carina Ståhlbergs detaljerade, färgglada teckningar höjer spänningen och förstärker texten på ett bra sätt. Ståhlberg är en välkänd illustratör till olika barn-och ungdomsböcker samt läromedel.

Marianne Ericson, BTJ-häfte nr 23/2016

 

MYNTA OCH DET  MYSTISKA HJÄRTAT

Mynta och det mystiska hjärtat är Lena Lillestes fjärde bok om Mynta och hennes kompis Frida. Parallellt med den här serien skriver hon också ungdomsdeckare som utspelas i skolmiljö med Tommy och Flisen. Böckerna om Mynta ges ut på Nypon förlag som satsar på lättlästa böcker för alla åldrar. Alla deras böcker har en handledning med frågor och uppgifter som följer skolans läroplan. Arbetsmaterialet finns att ladda ner gratis från förlagets hemsida. I den här boken hamnar Mynta och Frida mitt i ett bankrån, flickorna blir av med hela klasskassan och sina smycken. De tycker att de känner igen rånaren och börjar spana på mystiska personer i skolan. De smyglyssnar på ett samtal där det planeras ett hemligt möte samma kväll, flickorna cyklar dit och avslöjar rånaren. Ännu en spännande bok om den kaxiga och modiga Mynta, texten kompletteras på ett bra sätt av de detaljrika och färgsprakande teckningarna av Carina Ståhlberg. Det behövs verkligen lättlästa böcker för de lite äldre nybörjarläsarna och jag hoppas på fler böcker från Nypon förlag med det pedagogiska lättanvända arbetsmaterialet.

Marianne Ericson, BTJ-häfte nr 23/2016

MYNTA OCH DEN MYSTISKA RÅNAREN

Författaren Lena Lilleste har tidigare skrivit barndeckare om Tommy och Flisen som råkar ut för spännande äventyr. Serien har legat på Bokjuryns Topp-tio-lista sex år i rad. Denna nya deckarserie handlar om Mynta, en pigg och vaken tjej i tioårsåldern som i den första boken hamnar mitt i ett rån av en godisbutik. Butiksägaren Sofia vill inte polisanmäla brottet för den maskerade rånaren har lämnat ett hotbrev efter sig. Det visar sig att Sofia har ett förhållande med en gift man och rånaren hotar att avslöja detta om Sofia går till polisen. Mynta råkar känna igen rånarens skor och gillrar en fälla! De färgsprakande och detaljerade teckningarna är gjorda av Carina Ståhlberg, hon har tidigare illustrerat en mängd barn- och ungdomsböcker samt läromedel för olika åldrar. Som alltid när det gäller Nypon förlag finns det en handledning med frågor och uppgifter som följer skolans läroplan, Lgr 11. Det här är rafflande och lättläst – serien om Mynta har alla förutsättningar att bli minst lika populär som böckerna om Tommy och Flisen. Det behövs lättlästa spännande böcker för de lite äldre barnen.

MYNTA OCH DE MYSTISKA GRANNARNA

Nypon förlag satsar på lättlästa böcker för barn och ungdomar. De är ofta bedömda med hjälp av Läsbarhetsindex (LIX), där man får en uppfattning om hur lätt eller svår en bok är att läsa. De lättlästa titlarna är indelade i fyra nivåer som inte är knutna till ålder, utan läsförmåga och språklig förmåga. De flesta finns även som talböcker och till varje bok finns ett arbetsmaterial med handledning som är anpassat till skolans läroplan. Lena Lilleste har tidigare skrivit barndeckare om Tommy och Flisen, parallellt med den serien kommer nu böckerna om Mynta. I Mynta och de mystiska grannarna är det Mynta och hennes kompis Frida som misstänker att Myntas nya grannar håller på med något skumt. De ser att grannarna har sprutor och ett vitt pulver på köksbordet, de tar också med sig en dammsugare när de går ut. Tjejerna misstänker att grannarna är knarkhandlare och smiter in i deras lägenhet när de är borta … Carina Ståhlbergs detaljrika illustrationer kompletterar texten på ett bra sätt. Äntligen en spännande och lättläst serie med handling som passar de lite äldre barnen!

 

TID FÖR HÄMND!

Tid för hämnd är Lena Lillestes elfte bok. Det här är en deckarserie med fristående böcker om kompisarna Tommy och Flisen. Pojkarna går på högstadiet och de är precis som unga idag, så igenkänningsfaktorn är hög. Båda är skilsmässobarn med nya familjekonstellationer. Det här är en mycket händelserik bok där två parallella historier presenteras – främst handlar det om pojkarna, men då och då dyker det upp små partier från en gammal kärlekssorg i texten. Allt börjar med en bråkig elev, vars pappa kommer till skolan och slår en lärare. Sedan rullar det på i väldig fart med bombhot, stöld på skola, skogsbrand, butiksrån, vilda moppegäng, försök till människorov, inbrott, eldning av bilar och olustiga upptäckter. Utöver alla spänningsfaktorer förekommer tonårskärlek, skoltrötthet, trassliga familjerelationer och mycket mer. Trots att många händelser staplas på varandra och tempot är högt, så känns historien genuin och fullt möjlig. De båda parallella berättelserna vävs skickligt ihop och slutet blir inte helt som man har trott. Tid för hämnd är en bra bok med modernt språkbruk och i allra högsta grad spännande! Helhetsbetyg: 5.– Ewa Wendt..

 

DÖDLIGT MISSTAG!

Lena Lillestes tionde deckare om Tommy och Flisen är ett rafflande äventyr. Spännande och otäckt! Linda är ny i Tommy och Flisens klass. Linda är en snygg tjej, som alla killarna genast tycker är spännande. Det visar sig att hon har en mycket farlig ”hobby”. Hon tar kontakt med äldre män på nätet, för att sedan råna dem när de träffas. Naturligtvis dras Tommy och Flisen in i detta och blir vittnen till att Linda skjuter en man , som hon nyss rånat!  Mannen lämnas blödande i skogen. Det visar sig dock vara en kolsyrepistol och inte ett dödligt vapen. Det är illa nog, kan man tycka och Tommy och Flisen slits mellan att anmäla till polisen och rädsla för att bli inblandade. Historien hade dock fått ett alltför snabbt slut om polisen blandats in redan här, utan den alltmer otäcka historien fortsätter. Mannen i bilen visar sig ha förbindelser upp på regeringsnivå och ännu högre upp.

Spännande och otäckt som sagt. Saker som jag funderade på medan jag läste. Det nästan otäckaste är Lindas fullständiga känslomässiga  avtrubbning inför allt det hon håller på med. Visserligen är männen hon stämmer träff med riktiga svin, som tror att de skall få köpa sex av minderåriga flickor, men Linda förhåller sig fullständigt kall inför att något skulle vara fel i att råna och skjuta mot en människa. Jag funderar på vad Linda kan tänkas ha varit med om för att bli så avtrubbad. Det får man aldrig veta.

Varför Tommy och Flisen alltid råkar ut för de värsta bufflarna, de värsta lärarna och har en förmåga att bli fullständigt insyltade i allt? Ja , annars hade det ju aldrig blivit någon historia.

Och efter att ha läst nästan alla böckerna om Tommy och Flisen undrar jag verkligen varför Tommy fortfarande måste åka till sin pappa varannan helg, när pappans fru , kallad Ulle-Bulle är riktigt utstuderat elak mot Tommy och varken hans pappa eller hans mamma, som annars verkar vara normalt hyggliga människor reagerar.

Men annars är böckerna spännande och läsvärda och otäcka !

PRÄSTMORDET!

Deckarkompisarna Tommy och Flisen är ett populärt radarpar i genren ”barn löser mysterier” och Prästmordet! kommer inte att göra sina läsare besvikna. Författaren Lena Lilleste låter som vanligt Tommy och Flisen ramla rätt in i ett mysterium, den här gången ett mord. Bakgrunden är fusk med sjukpenning och orätt utbetalning av assistentersättning. De vuxna omkring pojkarna är tyvärr ofta osympatiska och ser inte sina barn och deras behov. Efter att ha läst ett antal böcker i serien kan det kännas tröstlöst att ingen lösning verkar finnas i sikte när det gäller relationen mellan Tommy och hans pappa och styvmor. Som vanligt finns det plats för vanliga tonårshändelser som kan kännas väl så engagerande för en ung kille. En ny söt tjej flyttar in i huset bredvid Tommy och båda pojkarna blir intresserade av henne, samtidigt som Tommys förra tjej hör av sig igen. Språket är lätt och ungdomligt med en del slang. Pojkarnas osvikliga vänskap, brott som ligger i tiden, humor och tonårsproblematik med oförstående föräldrar och kärleksbekymmer är ett lyckat koncept.

Brita Lodén, BTJ

MORDBRAND PÅ SKOLAN!

Nu är Tommy och Flisen på gång igen. Våra unga deckarhjältar har en vidunderlig förmåga att ramla rakt in i äventyr. Mordbrand på skolan! är den åttonde ungdomsdeckaren och de lånas och läses flitigt. I detta äventyr hittar killarna en påse full med pengar i skogen och det uppdagas att det är pengar som har förskingrats från den ideella organisationen Help People. Många händelser länkar in i varandra och snart är Tommy och Flisen de skyldiga på spåren. Det som gör det spännande är att det finns personer som gärna ser att pojkarna tystas. Men böckerna om Tommy och Flisen är inte enbart bra som spännande deckarhistorier. Livet som ung erbjuder en hel del vardagliga händelser som kan kännas nog så omtumlande. Tommys besvikelse när det gäller hans pappa är något som dyker upp i alla böcker. Synd att ingen lösning verkar finnas på det problemet. Tommys och Flisens vänskap ställs på prov när de blir kära i samma tjej, något som de verkar kunna hantera. Språket är lättsamt och ungdomligt med en del slang.

Brita Lodén, BTJ

MORD I BLICKEN!

Efterfrågan på deckare för både vuxna och barn verkar vara outtömlig. En Tommy och Flisen-deckare uppfyller de flesta krav man kan ställa på en bra barndeckare och Mord i blicken!, den sjunde i serien, fortsätter att hålla en bra kvalité. I denna del får Tommy och Flisen följa med Flisens mormor till Teneriffa. Av en händelse blir de vittnen till knarkhandel och jagade av desperata knarklangare, både på Teneriffa och sedan hemma i Sverige. Författaren har skickligt lagt ut dimridåer, så det inte är helt lätt att räkna ut de olika personernas positioner. Men liksom i de andra delarna i serien är det inte bara den spännande deckarintrigen som är behållningen. Tommy och Flisen har en äkta ”manlig” vänskap. Trofasta, men utan större förtrolighet. Persongalleriet väcker som vanligt en viss munterhet och har inte förändrats sedan föregående delar. Styvmodern Ulle-Bulle är fortfarande elak mot Tommy och Tommys pappa är fortfarande ”under toffeln”. Gullan på expeditionen är fjollig och ägnar sig åt allt annat än att arbeta på arbetstid. En mer nyanserad bild av personernas egenheter skulle bidra till en positiv fördjupning av serien. Språket är ungdomligt och lättläst och texten satt med luftig layout.

-Brita Lodén.

På Lena Lillestes blogg kan man läsa att hon åkte till Teneriffa för att göra research inför sin sjunde bok om Tommy & Flisen, Mord i blicken!. Det är då man tänker att ett författarliv vore ganska skönt. Men sedan ska man ju kunna skriva spännande böcker också, och det kan verkligen Lena Lilleste! Böckerna är omåttligt populära på min skola och det är inte bara elever som lånar utan även lärarna lånar gärna åt sina egna barn.

I Mord i blicken! åker Tommy och Flisen till Teneriffa. Där ägnar de sig inte bara åt sol och bad utan kommer några riktigt läskiga knarklangare på spåren. Då Flisens kusin Bendik tidigare råkat riktigt illa ut efter att ha provat narkotika är Tommy och Flisen mer än vanligt taggade till att försöka sätta dit knarklangarna, med sina egna liv som insats. Att det finns kopplingar till personer i deras absoluta närhet gör det inte mindre spännande. Det är inte utan att jag kan förstå Tommys mamma, när hon på slutet förfasar sig över hur killarna hela tiden kan råka så illa ut!

På omslaget av Li Söderberg kan man se att Tommy och Flisen har vuxit till sig lite, vilket känns rätt skönt med tanke på de hemskheter de har en förmåga att hamna i. Lillemor Åkerman.

Galet spännande deckare – Tommy har fått följa med Flisen på semester till Teneriffa. Tänk vilken lyx, en hel vecka med sol och bad i värmen! Men den sköna semesterstämningen avbryts tvärt när Tommy och Flisen blir vittne till knarkhandel. De försöker smita iväg men blir upptäckta, och snart är de inte säkra någonstans. Någon är beredd att göra vad som helst för att röja dem ur vägen …

Det här är den sjunde deckaren om Tommy och Flisen, och den är galet spännande! Barnens Bokklubb

MÖRKA HEMLIGHETER!

Trots att författaren Lena Lilleste behandlar grova brott med gärningar som ligger i tiden, lyckas hon förmedla en slags gammaldags trivsamhet över sin barndeckarserie om Tommy och Flisen. Jag antar att det är den kombinationen som har gjort böckerna så efterfrågade. Tommy och Flisen är ett kompispar som kan lita fullständigt på varandra. Vem som än har kläckt idéerna, hur tokiga idéerna än är, så följer de varandra. I Mörka hemligheter! får de en ny idrottslärare som uppför sig besynnerligt. Den förklaring han ger, visar sig ha brister och pojkarna anar snart att han inte är den han ger sig ut för att vara. Precis som man förväntar sig av en bra barndeckare blir handlingen mycket spännande, men också med en del humoristiska poäng. Detta är en bok som inte kommer att ha svårigheter att hitta sina läsare. -Brita Lodén, Biliotekstjänst

I Mörka hemligheter! möter vi på nytt Tommy och Flisen. Jullovet är slut och skolan har börjat. Den nye gympaläraren Micke blir snart en favorit bland både elever och vuxna. När Micke berättar att han lever under skyddad identitet efter att ha vittnat i en mordrättegång förstår Tommy och Flisen varför han inte vill synas på bild och varför han gömmer sig för mystiska bilar. Inte förrän Tommys mamma låter Micke investera hennes starta-eget-bidrag blir killarna misstänksamma. Snart visar det sig att Micke är en sol-och-vårare och Tommy och Flisen måste naturligtvis gripa in. Berättelsen är liksom de tidigare delarna skickligt uppbyggd. Tempot är högt och spänningen släpper aldrig taget om läsaren. Parallellt med mysteiet får vi ta del av Tommys problem med kärleken och en styvmamma som inte tycker om honom. Språket är drivet och innehåller mycket dialog. Som vanligt slutar boken med cliffhanger.   -Susanne Eek, Bibliotekstjänst

LIVSFARLIGA MILJONER!

Superspännande!
Yes, en ny Tommy & Flisen-deckare! Då blir åtminstone jag glad, för det här är riktigt bra och spännande böcker.
   Den här gången träffar killarna av en slump en ny vän. Han heter Valter, och han är en stenrik 77-årig hypokondriker med en stor dvd-filmsamling. Han känns som världens bästa morfar! Men snart visar det sig att det händer en del skumma saker runt Valter. Pengar försvinner spårlöst ur hans rum på vårdhemmet och dessutom har Valters lägenhet blivit såld utan hans vetskap. Tommy och Flisen bestämmer sig för att luska i fallet, och det blir långt mycket farligare än de väntat sig.
Lisa Bjärbo, Barnens Bibliotek

Lena Lillestes deckarserie om Tommy och Flisen har vunnit stor popularitet genom att lyckas skildra två vanliga tonårspojkars liv och känslor i vardagen, detta kombinerat med en spännande deckarintrig. I Livsfarliga miljoner! lär pojkarna känna en rik åldring på ett servicehem. Snart visar det sig att någon vill komma åt Valters pengar. Nyckeln till hans kassaskåp försvinner, någon har sålt hans lägenhet utan att han vet om det, pengar försvinner ur plånboken etc. Flera misstänkta personer dyker upp så det är inte lätt att gissa vem som är den skyldiga. Tommy och Flisen tar upp kampen och lyckas både rädda livet på Valter och avslöja boven. Det levande persongalleriet erbjuder en del tillfällen till skratt, särskilt i skildringen av Tommys ”elaka styvmor”. Liksom i de andra böckerna är texten satt med luftig layout. Britta Lodén, Bibliotekstjänst

Livsfarliga miljoner! är namnet på den senaste i raden av Lena Lillestes spännande deckare om tonårskompisarna Tommy och Flisen. Här träffar de på pensionären Valter som visar sig vara stenrik och i stor fara, eftersom någon är ute efter hans pengar. Det står alltmer klart att någon försöker röja honom ur vägen. Killarna utser Valter till sin extramorfar och bestämmer sig för att gå till botten med mysteriet, vilket de naturligtvis lyckas med efter en stor portion spänning och dramatik. Storyn är fartfylld och realistiskt uppbyggd. Personbeskrivningarna känns äkta och genomarbetade. Vi får förutom mysteriet ta del av Tommys kärleksproblem och hans problem med pappans nya fru, vilket ger historien ett extra djup. Berättelsen känns fräsch och modern rakt igenom. Språket är drivet med mycket dialog. Boken slutar med en cliffhanger som gör att man genast vill kasta sig över nästa bok i serien. Utmärkt för sena mellanstadiet, tidiga högstadiet. Susanne Eek, Bibliotekstjänst

 

HOTADE TILL LIVET! Läs ett kapitel ur boken här

”Lena Lilleste har kommit ganska långt med att etablera sina Tommy- och Flisen-deckare. Årets bok, Hotade till livet!, är den fjärde i ordningen.

Egentligen handlar dock böckerna om helt andra saker än brott, till en början. Ett par jämnåriga pojkars ovissa uppväxtvillkor skildras, deras problem med skolan, med föräldrar och tjejer. Plötsligt hamnar de i ett sammanhang där det finns anledning att misstänka brott, i den nya boken snubblar de till exempel över ett lik, bokstavligen.
Men när polisen kommer till platsen är det någon som gömt undan den döde, vilket gör att de unga vittnena försätts i omedelbar fara. Till den rafflande och skickligt berättade storyn hör ett tänkvärt socialreportage, så Lena Lilleste hör till de författare som vill belysa aktuella och angelägna samhällsproblem. Det lyckas hon med utan att det blir ansträngt.” Peter Grönborg, Borås Tidning

Ohyggligt spännande med Tommy och Flisen. Hurra, äntligen kommer det en ny deckare om Tommy och Flisen! Den här gången är det faktiskt ruskigt otäckt. Allt börjar med att Tommy lånar fotbollsklubbens digitalkamera på en fest och knäpper en massa foton. På en av bilderna fastnar Flisen när han kysser en annan tjej än Mathilda. Det är därför Tommy och Flisen måste smyga till klubbstugan i efterhand och leta reda på kameran. Bilderna måste raderas innan Flisen får problem! Men vad Tommy och Flisen inte vet är att lite kärlekstrubbel inte ens kan jämföras med problemen som väntar dem i klubbstugan. I mörkret därinne snubblar de nämligen över något eller någon som ligger på golvet. I samma stund som de riktar ficklampan neråt för att se efter vad det är som ligger där inser de att de har blivit vittnen till något riktigt fruktansvärt …

Det här är den fjärde fristående deckaren om Tommy och Flisen, och är nästan ÄNNU mer spännande än de tidigare delarna. Superbra! Lisa Björbo, Barnens Bokklubb

Lena Lilleste (f.1967) fortsätter att följa deckarparet Tommy och Flisens äventyr. I denna bok, som är den fjärde i serien, råkar Tommy och Flisen bokstavligen snubbla över ett lik i idrottsklubbens stuga. De misstänker att det är ”spritgubben” som är död, han som säljer öl och sprit till minderåriga, men när de ringer polisen är det någon som hinner flytta på liket. Snart börjar otäcka hotbrev dyka upp hos både Tommy och Flisen. Spännande deckarintriger blandas med det vardagliga som skolan, läxor, tjejer, familjer och framför allt vänskap. Dialogen är trovärdig och texten lagom svår för målgruppen. I korta kapitel dras läsaren snabbt med i handlingen och det är spännande ända fram till sista sidan. Detta är en bra och tämligen lättläst deckare för barn och unga i mellanstadieåldern och kanske upp på högstadiet också. Maria Christensen, Bibliotekstjänst

Hotade till livet! är ytterligare en Tommy och Flisen-deckare. Den kan läsas fristående, men man förstår så mycket mer om man har läst de tidigare böckerna. Huvudpersonerna Tommy och Flisen är både bästa vänner och klasskamrater. Flisen är den tuffare och mer spontane av dem. Tommy lever tillsammans med sin mamma. Han avskyr sin pappas nya fru och de båda halvbröderna. Pojkarna går troligen i sjuan. I den här boken snubblar de över ett lik i en klubbstuga och efteråt blir de utsatta för hot. Mellan de korta kapitlen beskrivs två flickors utsatthet. Boken är spännande, välskriven, har bra personbeskrivningar och ett socialt engagemang. Författaren skildrar ungdomarnas känslor på ett ömsint och övertygande sätt; t.ex när Tommy och Flisens flickvän förstår att de är kära i varandra. Boken är läsvärd för både pojkar och flickor i åldern 10-14 år. Läsningen underlättas av kapitelindelningen och typsnittet. Gun Livertstam, Bibliotekstjänst

Tommy har på en fest kysst en annan tjej än sin flickvän. I klubbstugan finns en digitalkamera med bevisen som måste raderas, annars kan det bli problem. På natten beger sig Tommy och Flisen till stugan för att hitta kameran. Där blir problemen ännu värre. På golvet ligger ett lik. Som vanligt en riktigt bra Tommy och Flisen-deckare av författaren Lena Lilleste. Skolbibliotekets lästips! Staffanstorp

Den var jättebra och man kunde inte sluta läsa i den! Den handlade om Tommy och Flisen som hittade ett lik. De ringde polisen, men när polisen kom var liket borta. Tommy och Flisen börjar få hotbrev där det stod att de inte fick säga att de sett liket till någon. LÄS DEN! DEN ÄR JÄTTEBRA!Emma, 13 år

 

FIXA PENGAR, ANNARS …! Läs ett kapitel ur boken här

**** Fyra solar i Gomorron  Sverige, SVT . ”En underbar bok” Magnus Utvik

”Lillestes berättelse är den tredje i raden om kompisarna Tommy och Flisen. De ska just börja i åttan. Efter att under sommarlovet ha vistats på skilda håll ser de fram mot att åter umgås med varandra och, inte minst, träffa flickvännerna Emelie och Mathilda. Men inget blir som de har hoppats. Ett nytt gäng, Knivgänget, sätter skräck i skolans elever utan att vare sig lärare eller rektor tycks bry sig. Snart råkar Tommy och Flisen ut för det fruktade gänget, som kräver att de ska betala tusen kronor för en påstådd kränkning. Om de inte skaffar fram pengar inom kort, kommer de att få sina fingertoppar avskurna eller råka ut för andra hemskheter.” Johan Werkmäster, Göteborgs-Posten

”En ny elev ställer till problem var han är är. Tommy och Flisen ser hur han och hans kompisar hotar Hanna. Så råkar de själva ut för Joel och hans gäng. De hotar att skada Tommy och Flisen och sedan fortsätta med deras flickvänner. Skräckslagna lämnar pojkarna över de 1000 spänn som gänget kräver. Men det är inte slut med det. Mardrömmen bara fortsätter. Knivgänget måste stoppas! Men hur?

Rysligt spännande är det!” Katarina Dorbell, Barnens Bibliotek

”Tredje boken om Tommy och Flisen. Tommy och Flisen blir knivhotade av ett gäng med Joel och Kniven som ledare. De hotar att skada killarna, deras familj eller deras flickvänner, om de inte köper sig fria med en stor summa pengar. Att killarna menar allvar råder det inget tvivel om. Tommys tjej Emelie har blivit smygfilmad naken i omklädningsrummet, nu anar hon bara att hennes bild kommer cirkulera på internet”. Christina, Barnens Bibliotek

”I nya boken Fixa pengar, annars …! hamnar Tommy och Flisen verkligen i problem. När sommarlovet är slut och de kommer tillbaka till skolan har allt förändrats. Den nya killen Joel och hans knivgäng sätter skräck i hela högstadiet. De har börjat pressa de andra eleverna på pengar, och om inte Tommy och Flisen lyckas fixa fram 1000 spänn tills på tisdag så kommer de att råka riktigt illa ut. Hur ska de ta sig ur det här? Och var ska de få pengarna ifrån?

Alla delar i den här serien är fristående och ruggigt bra. Missa dem inte!” Lisa Bjärbo, Barnens Bokklubb

Äntligen en ny Tommy o Flisen deckare! Två nya killar har börjat på deras skola. Snart börjar de pressa de andra eleverna på pengar. Tommy och Flisen tvingas också ge gänget både pengar och kläder – annars råkar de illa ut! En väldigt bra och spännande deckar man inte kan släppa ifrån sig! Skolbibliotekets lästips! Staffanstorp

I deckarserien om Tommy och Flisen drar sig inte författaren Lena Lilleste för att skriva om svåra brott som ligger i tiden. I den förra, Kidnappare på nätet (2006), höll pojkarna på att hamna i klorna på kidnappare, som ville tvinga dem att medverka i en porrfilm. I Fixa pengar, annars …! råkar pojkarna ut för så kallad bötning där äldre elever på skolan genom hot och utpressning försöker tvinga de yngre eleverna att betala pengar till dem. Men även Tommys familjeförhållande och sociala liv med kompisrelationer och första tjejen får sin del av utrymmet. Perongalleriet är ganska roligt och omväxlande, med den lite fåniga och koketta styvmodern, de misanpassade killarna i värstinggänget, och Flisens roliga norska kusin som kommer på besök. Trots det allvarliga ämnet är boken lättläst både på grund av språket och att handlingen hela tiden förs framåt. Detta är en bok som många mellanstadieelever som söker en spännande bok gärna kommer att vilja läsa. Brita Lodén, Bibliotekstjänst

Den här boken är en Tommy och Flisen-deckare. Huvudpersonerna Tommy och Flisen ska börja 7:an. Speciellt Tommy ser fram emot att börja skolan, eftersom han inte har träffat sin flickvän på hela sommarlovet. På vägen till skolan blir de vittne till hur två äldre pojkar hotar en flicka och kräver pengar av henne. Även de båda vännerna blir utsatta för hot och utpressning. Författaren beskriver de viktigaste personerna på ett bra sätt. De känns levande och trovärdiga. Det råder ett fint förhållande mellan barn och vuxna, fastän de inte är överens om allt. Det förekommer många kloka samtal i boken, som gör att vissa svårigheter går att lösa. Språket är välvårdat och inte för svårt för åldersgruppen 10-14 år. Boken är indelad i korta kapitel, vilket är en fördel för svaga läsare. Tack vare spänningen i boken är det lätt att sträckläsa boken. Beskrivningen av skolmiljön är bra. Gun Liverstam, Bibliotekstjänst

 

KIDNAPPARE PÅ NÄTET! Läs ett kapitel ur boken här.

Boken handlar om 2 pojkar som heter Tommy och Flisen. Dom blir kidnappade! Tommy och Flisen är som bästa vänner. Men dom blir räddade när dom kidnappades, tack vare Tommy.

Denna boken är jättebra och spännande. Den lär en att inte chatta med folk som man inte känner, som Tommy och Flisen. Det var därför dom blev kidnappade. EN BRA BOK! Betyg; 5 stjärnor. Holmabarnens Boktips

Boken handlar om två pojkar som heter Tommy och Flisen. De är bästa vänner. En dag så går de in på nätet och börjar prata med en tjej, fast det var en kille. Det här tyckte jag om boken: Bra, spännande. Betyg; 5 stjärnor. Holmabarnens boktips

Det här handlar boken om: Tommy och Flisen sitter ofta vid datorn. Folk försöker lura dom men Flisen vet att dom också luras, så Flisen bestämmer en plats men går inte dit den tiden. Men de tittar från fönstret och se den de har chattat med. Det här tyckte jag om boken; Boken var bra. Betyg; 5 stjärnor. Holmabarnens Boktips

Tommy och Flisen gör inte speciellt mycket på sitt grupparbete om Australien. De chattar med Sara istället. Sara är visserligen lite äldre än Tommy och Flisen, men hon verkar snäll.

En dag lovar Sara att hon ska skaffa ett extrajobb åt killarna, hon vill träffa dem för att prata mer om saken. De stämmer träff vid den avsides belägna Klubbstugan en måndag klockan 9 på kvällen. De är mörkt och ensligt och plötsligt känns inte valet av mötesplats som ett bra beslut. Vad gör de här helt ensamma vid en öde klubbstuga, tänker Tommy, och varför kommer inte Sara? Men plötsligt dyker en vinröd skåpbil med svarta rutor upp och kör i hög fart in på parkeringsplatsen framför stugan …

Den här boken är riktigt spännande och samtidigt lättläst. Om ni vill veta hur det går för Tommy och Flisen läs den nu! Månadens böcker – sommaren 2008 – Botkyrka kommun.

Jag tycker att den här boken var jättebra! Jag ger 10/10.” Josefin, Barnens Bibliotek

”Nyttigt och spännande. Denna gång råkar Tommy och Flisen, två egensinniga skolpojkar, ut för ett ävenyr av värsta slag. Hade det inte varit för tursamma tillfälligheter skulle de troligtvis ha blivit mördade. Precis som vanligt är det Flisens obetänksamhet som försätter dem i fara, denna gång genom att vara godtrogen i en chatt på nätet. Den mer eftertänksamme Tommy får agera räddande ängel. Handlingen ska givetvis inte avslöjas, men mer än att det berör ämnen som pedofili och barnpornografi. Lena Lilleste berör det utan att ta till skrämselpropaganda, vilket är berömvärt. Utan att pedagogiken träder i förgrunden visar hon sina läsare vilka faror som kan lura på internet. Det resulterar i nyttig och underhållande läsning.” Peter Grönborg, Borås Tidning

”den var superduperbra. Jag säger till alla som är i min ålder eller äldre eller mindre läsa den. den mer än superbra faktiskt. LÄS DEN NU!!!!! lätt att läsa men svår att släppa!” manar taha adam, 9 år.

”I Kidnappare på nätet!, den andra boken i deckarserien om Tommy och Flisen, tar författaren Lena Lilleste upp ett angeläget och synnerligen allvarligt problem för ungdomar idag. Utan att ana oråd får Flisen, via en chattsida, kontakt med Sara som är 24 år. Tommy undrar lite försynt varför hon är intresserad av att chatta med en 13-årig kille, men han dras snart med av Flisens entusiasm. Sara lockar killarna med ett välbetalt extrajobb och de bestämmer träff en sen kväll. Väl på mötesplatsen blir Tommy och Flisen kidnappade av en liga som utnyttjar unga pojkar i porrfilmer för att sedan mörda dem. Som tur är lyckas Tommy fly och på så sätt reda ut situationen. Historien är välskriven och fartfylld från första sidan. I korta kapitel och många dialoger förs läsaren genom en hisnande deckarhistoria som andas allvar och realism. En bok att läsa i förebyggande syfte för ungdomar på mellanstadiet.” Susanne Eek, Bibliotekstjänst

”Två unga pojkar har hittats mördade bakom badhuset i Malmö. Polisen tror att det är en liga som ligger bakom och att de får kontakt med sina offer via Internet.

Tommy och Flisen är två andra killar som gillar att chatta på nätet. En dag får de kontakt med en tjej som de tycker verkar spännande och de bestämmer träff med henne. Men det är något skumt med tjejen och snart visar det sig att allt inte står rätt till. De blir indragna i något mycket farligt.

En jättespännande bok som passar från ca 10 år.” Lunds Bibliotek

”KOLLA HIT!! Du måste läsa den här boken den är sååå bra!”Elin, 11 år

”Jag håller på att läsa den nu och den är så spännande att man inte kan lägga i från sig den.” Anna, 9 år

”Andra boken om Tommy och Flisen. Flisen har börjat chatta på nätet. Han får kontakt med en skum figur som heter Bert. Tommy och Flisen kommer snart överens om att inte chatta med Bert mer. När Sara 23 år, dyker upp, blir Flisen nyfiken och nästan förälskad. Han glömmer alla varningar och bestämmer sig för att träffa henne. För säkerhets skull tar han med sig Tommy.

En riktigt spännande deckare om sådant som kan hända i verkligheten.” Christina, Barnens Bibliotek

Jag tyckte boken var jättebra! Det var lätt text och det gick snabbt att läsa den.” Emil, Barnens Bibliotek

”Boken handlar om två killar som heter Tommy och Flisen som är ute på nätet och chattar. Dom får kontakt med en tjej som heter Sara som är en schysst tjej som verkar intresserad av Flisen. Dom bestämmer en träff och var dom ska träffas. Den händer det något … Jag tyckte den var bra!” Jesper, Barnens Bibliotek

”Jag hoppas du läser den för jag ger boken en 8″ . Dennis, Barnens Bibliotek

Man ska passa sig för att lämna ut uppgifter om sig själv på nätet och aldrig bestämma träff med nån man chattat med. Det vet egentligen Tommy och Flisen. Men Flisen blir kär i Sara som han chattar med och glömmer alldeles bort att det kan vara farligt. Och farligt blir det – riktigt farligt!” Bokjuryn 2006

Andra fristående boken om Tommy och Flisen. Flisen har börjat chatta på nätet och han får kontakt med Sara 23 år. Flisen blir nästan förälskad i henne trots att de aldrig träffats. Tommy är mer skeptisk till att en 23åring skulle vara intresserad av Flisen som är 13 år men dras snart med i Flisens entusiasm. Sara lovar att fixa extrajobb och de glömmer alla varningar och bestämmer träff med Sara på en öde plats en mörk kväll… Biblioteken i Bjuvs kommun

INBROTT I SKOLAN! Läs ett kapitel ur boken här.

Boken handlar om 2 pojkar som går i en klass tillsammans. Dom är bästa vänner. Det blir inbrott i skolan och dom hjälper poliserna att lösa problemet. Den är en jättebra bok! Betyg; 5 stjärnor. Holmabarnens Boktips

Det här handlar  boken om: Tommy och Flisen var bästa vänner och var alltid tillsammans på fritiden. Flisen tjuvar klasskassan och alla blir ledsna. Men till sist hittar dom den. Boken var spännande och bra. Betyg; 5 stjärnor. Holmabarnens Boktips

Tommy och av Flisen är klasskamrater. Mitt i natten, när de olovandes smyger in i skolan, blir de vittnen till hur några skumma typer bryter sig in i datasalen. Fönster krossas, dörrar öppnas och stängs och en dov duns hörs. Tommy och Flisen vågar inte tala om för polisen vad de har sett och hört. När de tror att deras saknade mattelärare Mats har blivit mördad av inbrottstjuvarna börjar de själva söka efter ledtrådar. Deras snokande blir riktigt otäckt när de kommer brottslingarna på spåren. Nu måste de kontakta polisen. Hur ska de klara sig ur knipan?

Efter Lasse & Maja-deckarna av Martin Widmark är det här ett bra alternativ till spännande läsning. Det finns ytterligare tre böcker i serien. Agneta Forsling-Jansson, Nyköpings Bibliotek

”Efter att en skolpojke, Flisen kallad, gjort en oegentlighet får han hjälp av sin kompis att ställa allt tillrätta. Men medan de ägnar sig åt denna krävande uppgift råkar de stöta på brottslingar av än värre slag. Nu ökar pulsen och pojkarna blir invecklade i en rad nervkittlande situationer. Av olika skäl ser de sig nämligen tvingade att lösa brottet på egen hand, utan inblandning från vuxna. Höjdpunkten nås när de blir inlåsta i en brutal brottslings sunkiga lägenhet. Lena Lilleste skriver energiskt och enkelt, hon fångar raskt det väsentliga och förmår hålla intresset vid liv. Hennes text äger en imponerande bredd. På litet utrymme får hon plats med initierade beskrivningar av pojkarnas sociala situation, och inte minst deras intresse för tjejer.” Peter Grönborg, Borås Tidning

”Inbrott i skolan är en välskriven, spännande, icke förutsägbar ungdomsdeckare i skolmiljö. Tommy och Flisen råkar i klistret när Flisen stjäl klasskassan under en brandövning. När de smyger sig in i skolan för att lämna tillbaka pengarna en sen kväll, blir de vittne till ett inbrott och något som mycket väl kan vara ett mord. I sina försök att klara sig ifrån inblandning finner de sig allt mer insyltade. Boken behandlar dessutom temat vänskap på ett utomordentligt trovärdigt sätt. Det märks tydligt på de träffande personbeskrivningarna samt den skickliga miljöbekskrivningen att författaren Lena Lilleste också arbetar som lärare med insikt i hur barn och ungdomar tänker och agerar. Boken är skriven på ett språk som gör läsandet till en njutning. Det är varierat, ordrikt och  trovärdigt i dialogerna. Jag har svårt att se den mellanstadieelev som inte kommer att låta sig fångas av intrigen. Susanne Eek, Bibliotekstjänst

”Tommy och Flisen sitter i klassrummet och tränar adjektiv när brandlarmet går. Alla i klassen får springa ut på skolgården och vänta tills hela skolan har blivit undersökt. Efter några timmar får alla komma in igen. Då upptäcker Tommy och Flisen att klasskassan som alla har sparat till så länge är borta! De bestämmer sig för att ta reda på vem som har stulit pengarna. Jag gillar den här boken jättemycket. Den är spännande nästan hela tiden och väldigt lättläst. Jag rekommenderar den till alla som gillar deckare.” Anabelle Lancelot, Kamratposten

Annika berättar för klassen att de har lyckats samla ihop över 5000 kr till sin skolresa. Alla i klassen är nöjda och förväntansfulla. Mitt under samtalet går brandlarmet, och alla rusar ut. När de kommer tillbaka är klasskassan borta. Vem har tagit den? Hur kan någon vara så fräck?

Lättläst och spännande deckare för både mellan- och högstadiet.” Christina, Barnens Bibliotek

”En spännande bok där man inte kan gissa hur det ska sluta!” Eva, bibliotekarie

”Boken är mycket bra och de är äventyrlig och lite vänskaplig”. Roa, Stockholm

”Detta är något så ovanligt som en kort, lättläst och mycket spännande barndeckare.” Angelica, Falköpings Bibliotek

När Tommy och Flisen tagit sig in i skolan mitt i natten råkar de bli vittnen till ett inbrott i skolans datasal. Dessutom verkar det som om någon har blivit nerslagen och kanske till och med dödad. Eftersom Tommy och Flisen inte vill berätta varför de tagit sig in i skolan bestämmer de sig för att inte säga något till polisen. I stället försöker de ta reda på så mycket som möjligt själva. De tar sig till en adress som de hört tjuvarna prata om och där träffar de på någon de känner igen. Snart visar det sig att de har gett sig in i någonting som kan bli riktigt farligt. Det här är en deckare som är spännande precis hela tiden. Det finns fler böcker om Tommy och Flisen. Borlänge Bibliotek

Min boktips är Inbrott i skolan
Boken är väldigt spännade att läsa.
Boken handlar om två pojkar som heter Tommy och Flisen.Det var så det hände.Brandlarmet satts på.Alla barnen sprang ut till skolgården.Men var är Flisen någonstans?Klasskassan är borta.Vem har tagit den?Följ med på många spännande äventyr med Tommy och Flisen.Hitta klasskassan.Ta reda på vem som har gjort inbrott i skolans datorsal och är matteläraren Mats död? Ekdala-Bloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>