BIBLIOTEKSTJÄNST (BTJ) GILLAR MYNTA!

Mynta och de mystiska inbrotten

Lena Lilleste har skrivit många barnböcker, mest läst är nog deckarserien om pojkarna Tommy och Flisen som löser mysterier i Kalle Blomqvists anda. Det här är den femte boken om Mynta som är en kaxig tjej i tioårsåldern. Nu får Mynta och hennes kompis Frida veta att flera av deras grannar haft inbrott, alla är gamla människor och de tror att de glömt att låsa dörren för inget är förstört. Tillsammans med fastighetsskötaren Olle kommer flickorna på att två okända pojkar synts i närheten, Mynta och Frida håller ögonen på dem och ska just ringa till polisen när de får upp ett helt annat spår. Mynta och de mystiska inbrotten är spännande och slutet oväntat. Lena Lilleste har lyckats skriva ännu en lättläst bok för lite äldre barn. Carina Ståhlbergs teckningar förhöjer läsvärdet, hon får liv i personerna och man ser tydligt deras känslor i bilderna. Böckerna om Mynta ges ut av Nypon förlag som satsar på lättlästa böcker för barn och unga. Till varje titel finns det ett gratis nedladdningsbart arbetsmaterial med handledning som följer skolans läroplan. Jag hoppas på fler böcker om Mynta, de fyller ett behov för svaga läsare som lämnat lågstadiet.

Marianne Ericson, BTJ-häfte nr 6/2017