månadsarkiv: augusti 2017

FINT OM BRANDLARMET

 

Titta vad som skrevs i Folkbladet:

 

I mina skolbibliotek tas alla nya böcker som passar in på börja-läsa-hyllan, emot med tacksamhet.

Det råder ett konstant sug efter enkla historier med lockande färgbilder, bara ett par rader på varje sida och gärna pratbubblor med versaler, som här.

Lena Lilleste har en trogen läsarpublik i åldersgruppen 11-13 år med sina spänningsböcker om Tommy och Flisen, två ungdomar som ofta hamnar i snåriga situationer. Titlarna heter sånt som ”Mordbrand i skolan”. Som en kille i sexan sa; ”Det är kul att läsa om barn som gör sånt de inte får.”

Lillestes nya lättläst-serie ”Skoldeckarna” utspelar sig som synes även den i skolmiljö men riktat till betydligt yngre barn. I första boken ” Brandlarmet” har alla i klassen har fått i uppdrag att ta med sig en sak som börjar på bokstaven ”B”.

Eleverna blir nervösa, måste man prata inför hela klassen då?

Just som det är dags för redovisning går brandlarmet.

Redovisningen måste skjutas upp. Nästa dag går larmet igen, precis när det är dags för redovisning. Klassens självutnämnda skoldeckare beslutar sig för att ta reda på orsaken. Slutet är gott, det var ju ett missförstånd -fröken hade ju sagt att det var frivilligt att redovisa. Upplägget är färgglatt och layouten känns modern med Lena Forsmans bilder. Texten och det som står i pratbubblorna följer varandra, tillsammans för de berättelsen framåt. Här finns mycket som lär uppskattas av den som ska börja läsa på egen hand: skolmiljö, vardag, ett mysterium och inslag av humor när fröken inte vill erkänna att hon sprang ut först när brandlarmet gick…

Jenny Byströ

SOMMARBOKEN

IMG_7908

 

Igår var jag i Vänersborg och hade Sommarboksavslutning, den sista dagen på sommarlovet för barnen i Vänersborg. Barnen fick skriva och rita, vi fikade och det delades ut böcker.

 

 

Mölndals stadsbibliotek flyttar under hösten till helt nybyggda lokaler. Några av mina böcker finns med i deras ”flyttkampanj”.

 

IMG_7899 IMG_7900 IMG_7901