månadsarkiv: juni 2017

Nya böcker 2018

IMG_6898

 

När en ny bok kommer ut var det ganska längesen jag jobbade klart den.  Alla böcker som kommer ut det här året jobbade jag med förra året. Slutredigeringen blir vanligtvis samma år den kommer ut, men själva skapandeprocessen är överstökad. Istället skapas de böcker som ges ut nästkommande år. Det betyder att jag just nu jobbar med de böcker som ska ges ut 2018. Och just nu jobbar jag med fyra nya projekt.

Skoldeckarna Max och Penny har fått ett härligt mottagande och nästa bok som kommer ut är Mynta och de mystiska stölderna. (augusti)

Men först ska jag leda en deckarskola och sen blir det sommarlov.

IMG_6861

BIBLIOTEKSTJÄNST HAR LÄST SKOLDECKARNA

Här nedan kommer BTJ:s fina recensioner av Max och Penny.

Brandlarmet

 

Lättläst kapitelbok. Skoldeckarna Max och Penny blir misstänksamma när det är falskt brandlarm i skolan för andra gången. När de spanar hittar de tändstickor under brandvarnaren. Nästa dag gömmer de sig i korridoren och får se hur Emma drar fram en stol för att nå larmutlösningen. Skoldeckarna stoppar ett tredje falsklarm och får nu höra hur en förkrossad Emma berättar om skräcken när fröken säger att läxan ska redovisas framför klassen. Hon har lyckats avbryta läxförhöret två gånger genom att alla har fått skynda ut från klassrummen. Nu förstår fröken att alla inte mår bra av att stå inför klassen. Berättelsen har en rak ock enkel story med både dramatik och humor. Varje uppslag har några korta lättlästa meningar men domineras av de fräsiga teckningarna i glada färger. Barnens och de vuxnas känslor är tydliga i de roliga illustrationerna av Lena Forsman. Säkert är igenkänningsfaktorn hög hos många blyga elever. Författaren Lena Lilleste har även skrivit Diamanttjuven i samma serie. Brandlarmet lämpar sig mycket väl som läsning för träning och upplevelse för barn mellan 6 och 9 år.  – Margareta Brengdahl..

Diamanttjuven

 

Lättläst kapitelbok. Lena Lilleste har tidigare skrivit en lång rad spännande böcker om Tommy och Flisen. Diamanttjuven inleder, tillsammans med Brandlarmet, en ny serie och de båda böckerna utkommer samtidigt. Serien heter ”Skoldeckarna” och ingår i Rabén & Sjögrens satsning Lättläst. Max och Penny kallar sig för ”skoldeckarna” och de är superbra på att lösa mysterier. När de i Diamanttjuven leker på skolgården efter skolans slut råkar de hitta en påse under en buske med något som ser ut som en jättestor diamant. Fantasin sätts i rörelse och barnen drar slutsatsen att det måste vara stöldgods från guldsmedsaffären. De bestämmer sig för att lämna tillbaka den, men på vägen dit ser de en man som de tror är diamanttjuven. I slutet klaras missförstånden upp och alla skrattar tillsammans. Detta är en lättläst och rolig berättelse, där texten varvas med pratbubblor där texten är satt i versaler. Illustrationerna, gjorda av Lena Forsman, är tydliga och samspelar fint med texten. De lyfter fram barnens vänskap och känslor på ett uttrycksfullt sätt så att det är lätt för nybörjarläsaren att följa berättelsen.  – Helene Ehriander..