månadsarkiv: januari 2017

OMSLAGS-BILDER

Så här fina blir omslagen till ”Skoldeckarna”, som handlar om vännerna Max och Penny.

Lena Forsman har gjort de fantastiska bilderna till böckerna och jag har skrivit texten.

Böckerna ges ut av Rabén & Sjögren och släpps i maj.

9789129701784_200x_brandlarmetDiamanttjuven10

Max och Penny är superbra på att lösa mysterier! Och det är tur för det händer en hel del skumma saker på deras skola.

Skoldeckarna är en ny lättläst serie av författaren Lena Lilleste och tecknaren Lena Forsman. Böckerna har kort och läsvänlig text, spännande handling och massor av färgstarka bilder. Själva berättelserna är skrivna med små bokstäver, men i bilderna finns pratbubblor med stora bokstäver. Man kan alltså öva läsning på två nivåer. Och det bästa av allt: det är så spännande att man glömmer att man övar!

BRANDLARMET

När barnen ska hålla föredrag börjar plötsligt brandlarmet att tjuta och alla måste springa ut på skolgården. Brandkåren kommer och letar igenom skolan, men de hittar varken rök eller brand.

Nästa dag börjar brandlarmet tjuta på nytt, och då kommer ännu fler brandmän och bilar. Falskt alarm igen! Vad är det som händer egentligen? Skoldeckarna Max och Penny bestämmer sig för att ta reda på det!

DIAMANT-TJUVEN

När Max och Penny leker efter skolan hittar de en påse med en gnistrande sten i. Det ser ut som en diamant! Den måste vara stulen varför skulle den annars ligga på skolgården? Barnen bestämmer sig för att ta med stenen till guldsmedsaffären, men på vägen ser de en gubbe som verkar leta efter något. Är det han som är diamanttjuven? Skoldeckarna Max och Penny bestämmer sig för att ta reda på det!

BIBLIOTEKSTJÄNST (BTJ) GILLAR MYNTA!

Mynta och de mystiska inbrotten

Lena Lilleste har skrivit många barnböcker, mest läst är nog deckarserien om pojkarna Tommy och Flisen som löser mysterier i Kalle Blomqvists anda. Det här är den femte boken om Mynta som är en kaxig tjej i tioårsåldern. Nu får Mynta och hennes kompis Frida veta att flera av deras grannar haft inbrott, alla är gamla människor och de tror att de glömt att låsa dörren för inget är förstört. Tillsammans med fastighetsskötaren Olle kommer flickorna på att två okända pojkar synts i närheten, Mynta och Frida håller ögonen på dem och ska just ringa till polisen när de får upp ett helt annat spår. Mynta och de mystiska inbrotten är spännande och slutet oväntat. Lena Lilleste har lyckats skriva ännu en lättläst bok för lite äldre barn. Carina Ståhlbergs teckningar förhöjer läsvärdet, hon får liv i personerna och man ser tydligt deras känslor i bilderna. Böckerna om Mynta ges ut av Nypon förlag som satsar på lättlästa böcker för barn och unga. Till varje titel finns det ett gratis nedladdningsbart arbetsmaterial med handledning som följer skolans läroplan. Jag hoppas på fler böcker om Mynta, de fyller ett behov för svaga läsare som lämnat lågstadiet.

Marianne Ericson, BTJ-häfte nr 6/2017

2017 inleds med en ny bok

Den femte Mynta-boken är äntligen ute!

I den här här boken sker flera mystiska inbrott,och Mynta och hennes kompis Frida kommer tjuvarna på spåren …

Boken ges ut av Nypon Förlag och innehåller fina illustrationer av Carina Ståhlberg. Det finns också pedagogiskt material om boken, som går att ladda ner gratis från Nypons hemsida. (www.nyponforlag.se)

omslag-de-mystiska-inbrotten

 

2016

Här är de titlar som kom ut under 2016.

I januari kom de två första böckerna i nya Mynta-serien. Lagom till sommaren kom den elfte  boken om Tommy och Flisen. Och efter sommaren gavs ytterligare två Myntaböcker ut.

 

BildTID FÖR HÄMNDmynta-och-den-mystiska-ranaren mynta-och-de-mystiska-grannarna Bild hundthjuven2 Bild Mynta och hjärtat