månadsarkiv: september 2016

RECENSION PÅ MYNTABÖCKERNA

Och här kommer BTJ:s fina recensioner på de senaste Myntaböckerna!

Mynta och den mystiska hundtjuven

Lena Lilleste har bland annat läst journalistik och dramatik och hon är mest känd för deckarserien för ungdom om de två killarna Tommy och Flisen. Mynta och den mystiska hundtjuven är den tredje boken om den kaxiga tjejen Mynta som ges ut på Nypon förlag, där kan man gratis ladda ner pedagogiskt material till alla böcker. I den här boken går Mynta och hennes kompis Frida på promenad med den värdefulla hunden Birk som de lånat av en tant, de lämnar honom bunden utanför en affär för att köpa glass. Men när de väl kommer ut är Birk stulen, flickorna känner sig skyldiga och börjar leta efter hunden. Så småningom hittar de honom och gör ”inbrott” hos hundtjuvarna som bor i ett ensligt beläget hus. Boken är lättläst och alldeles lagom spännande för nybörjarläsare. Texten består till stor del av dialoger och ganska korta meningar. Carina Ståhlbergs detaljerade, färgglada teckningar höjer spänningen och förstärker texten på ett bra sätt. Ståhlberg är en välkänd illustratör till olika barn-och ungdomsböcker samt läromedel.

Marianne Ericson, BTJ-häfte nr 23/2016

 

Mynta och det mystiska hjärtat

Mynta och det mystiska hjärtat är Lena Lillestes fjärde bok om Mynta och hennes kompis Frida. Parallellt med den här serien skriver hon också ungdomsdeckare som utspelas i skolmiljö med Tommy och Flisen. Böckerna om Mynta ges ut på Nypon förlag som satsar på lättlästa böcker för alla åldrar. Alla deras böcker har en handledning med frågor och uppgifter som följer skolans läroplan. Arbetsmaterialet finns att ladda ner gratis från förlagets hemsida. I den här boken hamnar Mynta och Frida mitt i ett bankrån, flickorna blir av med hela klasskassan och sina smycken. De tycker att de känner igen rånaren och börjar spana på mystiska personer i skolan. De smyglyssnar på ett samtal där det planeras ett hemligt möte samma kväll, flickorna cyklar dit och avslöjar rånaren. Ännu en spännande bok om den kaxiga och modiga Mynta, texten kompletteras på ett bra sätt av de detaljrika och färgsprakande teckningarna av Carina Ståhlberg. Det behövs verkligen lättlästa böcker för de lite äldre nybörjarläsarna och jag hoppas på fler böcker från Nypon förlag med det pedagogiska lättanvända arbetsmaterialet.

Marianne Ericson, BTJ-häfte nr 23/2016

BJT RECENSION – HÖGSTA BETYG!

BTJ (Bibliotekstjänst) har recenserat min senaste bok, och den får högsta betyg!

 

Tid för hämnd är Lena Lillestes elfte bok. Det här är en deckarserie med fristående böcker om kompisarna Tommy och Flisen. Pojkarna går på högstadiet och de är precis som unga idag, så igenkänningsfaktorn är hög. Båda är skilsmässobarn med nya familjekonstellationer. Det här är en mycket händelserik bok där två parallella historier presenteras – främst handlar det om pojkarna, men då och då dyker det upp små partier från en gammal kärlekssorg i texten. Allt börjar med en bråkig elev, vars pappa kommer till skolan och slår en lärare. Sedan rullar det på i väldig fart med bombhot, stöld på skola, skogsbrand, butiksrån, vilda moppegäng, försök till människorov, inbrott, eldning av bilar och olustiga upptäckter. Utöver alla spänningsfaktorer förekommer tonårskärlek, skoltrötthet, trassliga familjerelationer och mycket mer. Trots att många händelser staplas på varandra och tempot är högt, så känns historien genuin och fullt möjlig. De båda parallella berättelserna vävs skickligt ihop och slutet blir inte helt som man har trott. Tid för hämnd är en bra bok med modernt språkbruk och i allra högsta grad spännande! Helhetsbetyg: 5.– Ewa Wendt..