månadsarkiv: januari 2016

HELT NY BOKSERIE

Olika saker på gång just nu … Bl.a en helt ny bokserie. Dock dröjer det ganska länge innan böckerna kommer. De två första böckerna i den serien kommer i maj 2017. Berättar mer om de böckerna längre fram!

RECENSION FRÅN BTJ PÅ BÖCKERNA OM MYNTA

Det här är Bibliotekstjänsts recension på de nya böckerna.

Mynta och den mystiska rånaren

Författaren Lena Lilleste har tidigare skrivit barndeckare om Tommy och Flisen som råkar ut för spännande äventyr. Serien har legat på Bokjuryns Topp-tio-lista sex år i rad. Denna nya deckarserie handlar om Mynta, en pigg och vaken tjej i tioårsåldern som i den första boken hamnar mitt i ett rån av en godisbutik. Butiksägaren Sofia vill inte polisanmäla brottet för den maskerade rånaren har lämnat ett hotbrev efter sig. Det visar sig att Sofia har ett förhållande med en gift man och rånaren hotar att avslöja detta om Sofia går till polisen. Mynta råkar känna igen rånarens skor och gillrar en fälla! De färgsprakande och detaljerade teckningarna är gjorda av Carina Ståhlberg, hon har tidigare illustrerat en mängd barn- och ungdomsböcker samt läromedel för olika åldrar. Som alltid när det gäller Nypon förlag finns det en handledning med frågor och uppgifter som följer skolans läroplan, Lgr 11. Det här är rafflande och lättläst – serien om Mynta har alla förutsättningar att bli minst lika populär som böckerna om Tommy och Flisen. Det behövs lättlästa spännande böcker för de lite äldre barnen.

Mynta och de mystiska grannarna

Nypon förlag satsar på lättlästa böcker för barn och ungdomar. De är ofta bedömda med hjälp av Läsbarhetsindex (LIX), där man får en uppfattning om hur lätt eller svår en bok är att läsa. De lättlästa titlarna är indelade i fyra nivåer som inte är knutna till ålder, utan läsförmåga och språklig förmåga. De flesta finns även som talböcker och till varje bok finns ett arbetsmaterial med handledning som är anpassat till skolans läroplan. Lena Lilleste har tidigare skrivit barndeckare om Tommy och Flisen, parallellt med den serien kommer nu böckerna om Mynta. I Mynta och de mystiska grannarna är det Mynta och hennes kompis Frida som misstänker att Myntas nya grannar håller på med något skumt. De ser att grannarna har sprutor och ett vitt pulver på köksbordet, de tar också med sig en dammsugare när de går ut. Tjejerna misstänker att grannarna är knarkhandlare och smiter in i deras lägenhet när de är borta … Carina Ståhlbergs detaljrika illustrationer kompletterar texten på ett bra sätt. Äntligen en spännande och lättläst serie med handling som passar de lite äldre barnen!

FÄRDIG

Tidning31

Nu är det bara resten kvar …

Redaktören ska gå igenom texten flera gånger och hitta massor av saker som ska åtgärdas. Jag ska läsa igenom flera gånger och hitta fler fel … Ändra, fixa, läsa igen …

Li ska göra ett omslag, vi ska skriva baksidestext.

Det är den elfte i ordningen om Tommy och Flisen.

Kommer ut i augusti!

OMSLAGEN

 

mynta-och-de-mystiska-grannarna mynta-och-den-mystiska-ranaren

Så här fina blev omslagen till de två första Mynta-böckerna, som kommer ut om ett

par dagar! De går att beställa bl.a på nätbokhandlarna Bokus och Adlibris  samt

på www.nyponforlag.se